1984 – rozbor díla k maturitě (2)

Kniha: 1984

Autor: George Orwell

Rozbor přidal(a): zuz

Více rozborů děl

 

 

 

 

George Orwell

  • Vlastním jménem Eric Arthur Blair. Narozen roku 1903 v Bengálsku, v britské Indii. Když byl rok starý, byl odvezen zpět do Anglie spolu s matkou, žil v Oxfordshiru, kudy tekla říčka Orwell, od toho jména odvodil svůj pseudonym. Pracoval pro britskou imperiální policii v Barmě, aby získal peníze na studium, tehdy se v něm objevilo jeho první protiimperialistké myšlení. Po návratu do Anglie pracoval jako žurnalista, žil také mezi spodinou a nabral takto zkušenosti. Zapojil se do Španělské občanské války, kde bojoval za vládní stranu, během jeho služby byl střelen fašistickým odstřelovačem do krku. Kvůli tuberkulóze nebyl vzat do Druhé světové války, a tak se věnoval komentování v BBC. Velice zajímavý je jeho postoj k ideologiím, byl socialistou. Ale kritizoval fungování v Rusku.

Další díla autora:

  • Barmské dny – 1922-1927
  • Hold Katalánsku – 1938
  • Farma zvířat- 1945

 

 

Zařazení autora do uměleckého směru

  • Literatura druhé poloviny 20. století

 

Charakteristika uměleckého směru:

  • Reagoval na dění ve světě, kde vládla válka mezi velmocemi, řeší se mezilidské vztahy, vznikají nové žánry jako je fantasy, sci-fi apod.

 

Další autoři ve stejném uměleckém směru:

 

Období uměleckého směru:

  • Celá 2. pol. 20. stol.
  • Dění v Česku během stejného období: V Československu se k moci dostali komunisté a nastolují vlastní režim pod vedením SSSR. Při začátku tohoto režimu byly uvězněny tisíce politických vězňů a začalo připojování se k východnímu bloku.

 

Rozbor díla: 1984

Literární druh: Epika.

Žánr: Dystopický román.

 

Téma: Kritika diktaturního režimu, se snahou varovat před SSSR/jakýmkoliv režimem.

Motiv: Velká revoluce, ideopolicie, cenzura, ministerstva, Velký Bratr, segregace, chudoba, lži, manipulace, válka, propaganda, strach, bezmoc, odpor, láska, revolta.

Kompoziční výstavba: Chronologická, dílo má tři části, části se dělí na kapitoly, kapitoly na odstavce a řádky.

Vypravěč: Hlavní hrdina Winston.

 

Vyprávěcí způsoby: Er-forma.

Jazyk: Futuristický, moderní, omezený, objevují se zde i archaismy.

Typy promluv: Dialogy, přímá řeč.

 

Časoprostor:

  • Londýn, Oceánie roku 1984.

 

Hlavní postavy:

  • Winston Smith-Mladší muž, vnitřně se nestotožňuje s vládnoucí Stranou, ale musí být členem Vnější strany a přijímat vše co Strana řekne, pracuje na ministerstvu Pravdy, kde cenzuruje a upravuje veškeré informace, proto neustále pochybuje a hledá odpovědi na své otázky, vnitřně i fyzicky se vyvíjí, bojuje proti straně ve svém malém světě, skládajícím se z jeho bytí, kam strana mnohdy nedosáhne. Ovšem je velmi neopatrný, a to se mu vymstí, Strana jej hlídala dlouho, ale zatkla jej až po jeho vyznání O’Brienovi o svých malých rebeliích proti Straně. Nakonec se z něj stane přívrženec strany a nejspíše byl zabit.
  •  Julie-Mladá dívka, rebelka, která se naučila žít v systému vládnoucí strany, je zamilovaná do Winstona a dlouho spolu mají vztah, také nevěří ideologii Strany, ale také Stranu nijak velice neřeší, neřeší hlubší otázky, které se jí zdají být zbytečné a mnohdy nezajímavé.

 

Vedlejší postavy:

  • O’Brian-Hlavní antagonista, člen Vnitřní strany, strany, která má větší výhody než obyčejná Vnější, jeden z nejloajálnějších a nejhorších. Pracuje na ministerstvu Lásky a chodí i na jiná ministerstva. Na ministerstvu Lásky je jeho činnost mučení vězňů, vymývání mozků a jejich převýchova.
  • Pan Charrington-Majitel starožitnictví, který je ve skutečnosti tajný člen strany, je to znalý historik, vynikající herec, jelikož ovládá své tělo téměř dokonale pro oklamání lidí do pasti, jíž je jeho obchod. Winstonovi a Julii pronajímá starý pokoj, kde domněle nemá být žádné sledovací zařízení
  • Velký Bratr-Neexistující postava, symbol dokonalosti strany, údajný nejvyšší člen, velký vůdce jež, tvrdou rukou dokáže zničit nepřátele Strany, je velice uhrančivý, má velký knír, nestále sledující oči a hraje velikou roli v propagandě, kterou strana produkuje.
  • Emmanuel Goldstein-Hlavní nepřítel Strany, velký obávaný a nenáviděný muž neustále užíván pro propagandu a při různých událostech jako Dvě minuty nenávisti, či týden nenávisti. Je to údajný zrádce, rozvraceč státu, vůdce tajného bratrstva rebelů bojujících se Stranou.


💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!