John Wyndham (1903-1969)

 

Spisovatel: John Wyndham

Životopis přidal(a): koci007

 

 

 

Život (1903-1969)

Wyndham je znám jako autor postapokalyptické sci-fi. Zabýval se však řadou dalších témat sci-fi, např. v jedné povídce přesuny v čase. Kromě známého románu Den trifidů napsal např. také Midwichské kukačky. Midwich je vesnice v Anglii dosud ničím nevýznamná. V blízkém zámečku má své pokusné sídlo armáda, a tak nikdo nemá zájem na vesnici příliš upozorňovat. Jednoho dne však poblíž vesnice přistane neidentifikovaný tajemný objekt a všichni obyvatel Midwiche náhle usnou. Když se promrzlí po dni probudí, většině se nic nestane. Někteří se domnívají, že na zámečku dělali nějaký pokus. Vše se utajuje s ohledem na armádu. Záhadný předmět zmizel a život se vrací do starých kolejí. Záhy však všechny ženy v plodném věku zjistí, že jsou těhotné. Včetně panen. Děti mimozemšťanů, které se narodí mají zvláštní vlastnosti. Ovládají telepatii a začínají být nebezpečné, avšak jsou to přece děti z Midwiche…

Wyndham často řeší etické problémy. Jako v Dni trifidů se rozebírá otázka, zda zachraňovat všechny, nebo jen některé, i tu je problém, jak se postavit k životu v nové a pro lidstvo potenciálně nebezpečné formě. Fantastický příběh přitom často Wyndham propojuje s britskou realitou, takže vypadá věrohodněji. Např. v padesátých letech, když Midwichské kukačky vyšly, se ještě mnohé britské dívek vdávaly jako panny, což umožnilo zvýšit pikantnost celé zápletky spjaté s hromadným otěhotněním.

Motiv dětí s neobvyklými schopnostmi se objevuje také ve Wyndhamově románu Kukly. Ty děti jsou tam mutanti vzniklí po jaderné katastrově.

 

Obecně kulturní kontext

Wyndham patří do širokého proudu sci-fi, které se zabývá spíše možnými morálními a společenskými problémy lidstva. Podobně jako Kurt Vonnegut, nebo tako Robert Heinlein, nebo v Rusku bratři Strugačtí. Trochu jinde mají těžiště autoři tzv. hard sci-fi, kteří dávají velký důraz na promýšlení technických a vědeckých možností vývoje. Např Isaac Asimov, mající doktrorát z chemie, který třeba napsal povídku o kachně, která snáší zlatá vejce, protože funguje jako atomový reaktor. Asimov také stanovil základní zákony robotiky.

Podstatná část Wyndhamovy tvorby patří do tzv postapokalytické sci-fi. Začíná už H. G.Wellsem a jeho Strojem času, kde s hrdiny podíváme do budoucnosti, kdy podstatná část lidstva už je velmi přecitlivělou, křehkou rasou určenou k zániku. Najdeme ji u Čapka v jeho RUR. Katastrofy způsobené mimozemšťany či roboty pak od druhé světové války přebíjí velké množství románů s tématem světa po jaderné válce. Toto téma najdete např. v českém filmu Konec srpna v hotelu Ozón. Skupina mladých dívek, které si už nepamatují svět před katastrofou je pustou krajinou vedena stařenou, která je chce dovést k něčemu, co ty dívky nikdy nespatřily, k mužům, aby lidstvo mohlo pokračovat.

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.